En ny undersökning visar ett växande intresse bland svenskar för förändringar i arbetslivet. Obetald övertid är ett vanligt problem, och nästan en tredjedel av svenskarna har varit sjukskrivna på grund av stress eller ångest på jobbet. Samtidigt vill varannan svensk ha fler semesterdagar, och 75 procent säger ja till en fyradagars arbetsvecka.

I den årliga rapporten från Cool Company framkommer att 77 procent av svenskarna är positiva till att förkorta arbetsveckan. Av dessa anser 46 procent att fyradagarsveckan inte skulle påverka arbetsresultatet, och att nuvarande arbetsbörda skulle kunna hanteras på färre dagar. Ytterligare 31 procent håller med, men menar att arbetsbelastningen skulle behöva justeras.

Bland unga vuxna (18–29 år) är stödet för fyradagarsveckan ännu starkare, där hela 82 procent uttrycker en positiv inställning.

– Vår nuvarande 40-timmars arbetsvecka infördes 1970, men sedan dess har mycket förändrats i samhället, exempelvis genom internet. Idag pågår experiment med fyradagarsveckor både i Sverige och globalt, säger Matilda Backelle, kommunikationschef på Cool Company.

Önskan om mer ledighet och balans Förutom en kortare arbetsvecka vill många svenskar även ha fler semesterdagar. Trots att Sveriges semesterlagstiftning ofta anses generös i internationell jämförelse, vill 47 procent ha fler lediga dagar. Särskilt unga (18–29 år) känner att deras semester är otillräcklig, där bara 29 procent upplever att de får tillräckligt med ledighet.

Samtidigt anser 41 procent av svenskarna att de får tillräckligt med semester, men den andelen är alltså betydligt lägre bland yngre.

Obetald övertid och stress ökar Obetald övertid är utbrett i Sverige, och särskilt i Stockholm. I undersökningen svarar 69 procent att de ibland jobbar utanför ordinarie arbetstid utan ersättning, och för 42 procent är det en återkommande företeelse. I Stockholm är den siffran ännu högre, där 47 procent arbetar övertid regelbundet.

Sjukskrivningar kopplade till arbetsrelaterad stress är också ett stort problem. Totalt 27 procent av svenskarna har någon gång varit sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa på arbetsplatsen. Bland kvinnor är andelen 37 procent, jämfört med 18 procent av männen.

– Skillnaden mellan män och kvinnor kan ha flera orsaker. Det osynliga och obetalda arbete som kvinnor ofta utför, både på arbetsplatsen och i hemmet, är sannolikt en betydande faktor, förklarar Matilda Backelle.

Intresse för frilansande växer Utöver intresset för att ändra arbetsveckan finns en stark nyfikenhet på frilanslivet. 42 procent av svenskarna kan tänka sig att byta sin fasta anställning mot frilansarbete. Intresset är särskilt stort bland män, där 50 procent visar intresse för en frilanskarriär, jämfört med 34 procent av kvinnorna. Läs mer om att jobba hemifrån.

De främsta fördelarna med att frilansa anses vara den ökade friheten och kontrollen över arbetstiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *