Att vara frilansare innebär oftast att man som egenföretagare, eller genom egenanställningsföretag, utför arbete på uppdrag åt olika kunder eller arbetsgivare, istället för att vara fast anställd på en tjänst.
En frilansare kan erbjuda många olika typer av tjänster, till exempel som konsult, skribent, fotograf eller programmerare. Ja, i princip kan man frilansa inom vilket område som helst.
Som frilansare är man ansvarig för att hitta och ta hand om sina egna kunder, upprätta avtal och fakturera för utfört arbete. Man har också större frihet i hur man organiserar sin tid och vilka uppdrag man tar på sig.
Det är vanligt att frilansare arbetar på distans och inte har en fysisk arbetsplats. Istället kan man arbeta från hemmet eller från ett coworking-kontor, eller åka till kundens plats för att utföra arbetet.
Finns det skillnader mellan konsult och frilans
Termerna frilansare och konsult används ibland om varandra, och det finns också en del överlappningar mellan de två rollerna. En frilansare kan arbeta som konsult och en konsult kan vara frilansande!
Men i allmänhet är en konsult en person som arbetar på uppdrag åt en klient eller arbetsgivare, oftast inom ett specifikt område av expertis, medan en frilansare kan erbjuda en bredare uppsättning av tjänster. Dessutom kan en konsult vara anställd av företaget och då är den inte längre en frilansare. Många konsulter är faktiskt anställda av konsultbolag och är då heller inte att betrakta som frilansare.
En konsult brukar även ha en högre grad av specialisering inom sitt område, och uppdraget brukar vara mer långsiktigt och involvera större projekt eller strategisk rådgivning. Konsulten kan också arbeta i en mer rådgivande roll, där denne ger expertis och råd till klienten, snarare än att utföra arbete på uppdrag.
Hur börjar jag jobba som frilansare?
Vad ska du utföra för jobb?
Det första du behöver göra är självfallet att veta vilka typer av tjänster som du vill erbjuda dina kunder. Identifiera dina färdigheter och gör en lista på vilka tjänster du kan erbjuda som frilansare. Tänk på dina tidigare erfarenheter, utbildning och kunskaper. Fundera på vilka tjänster du vill erbjuda och bestäm vad du ska ta betalt för dina tjänster. Gör en research på vad som är vanligt pris inom ditt område.
Starta företag eller inte
Det andra du behöver göra är att ta reda på hur du skall kunna fakturera och hantera dina kunders fordringar. Skall du starta eget företag eller ska du arbeta genom ett egenanställningsföretag? Det finns såväl fördelar som nackdelar med detta.
Hitta jobb
Det kan vara svårt att hitta dina första kunder, men det finns många sätt att marknadsföra dig själv som frilansare. Du kan söka upp arbete på frilansmarknader och jobbplattformar, annonsera dina tjänster på sociala medier, eller be vänner och familj om referenser.
Vad är exempel på populära frilansjobb
Webbutveckling och design
Frilansare som är duktiga på webbutveckling och design kan hjälpa till att skapa eller förbättra webbplatser och appar.
Grafisk design
Frilansare som är duktiga på grafisk design kan skapa visuella element som logotyper, broschyrer, affischer och annat material för tryck och digitala media.
Skribent
Frilansare som är duktiga på att skriva kan skapa olika typer av innehåll som blogginlägg, artiklar, produktbeskrivningar, och annat material för marknadsföring och kommunikation.
Översättning
Frilansare som talar flera språk kan hjälpa till med översättning av text, tal och andra typer av kommunikation.
Sociala medier-marknadsföring
Frilansare som är duktiga på sociala medier-marknadsföring kan hjälpa företag att öka synligheten och interaktionen på sociala medie-plattformar som Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn.
Videoproduktion
Frilansare som är duktiga på videoproduktion kan hjälpa företag att skapa olika typer av videomaterial, från företagsfilmer till reklamfilmer och utbildningsfilmer.
Fotografering
Frilansare som är duktiga på fotografering kan ta professionella bilder för olika ändamål som till exempel porträtt, bröllop, evenemang och företagsbilder.