Som frilansarbetare har man flexibilitet i sitt val av anställningsform. Det finns frilansare som väljer att registrera sig som aktiebolag med allt vad det innebär. Det är mer förekommande att man som frilansare har timanställning, fakturerar utan företag som egenanställd, eller har en enskild firma. Om det skulle uppstå ett likviditetsbehov kan de som frilansar därmed ha svårt att ansöka om företagslån. Inkomsten för en frilansare kan vara oregelbunden och inte följa samma mönster som en vanlig lön. En låneansökan kan därför även för frilansande privatpersoner vara mer komplicerad än för traditionella anställda. Att använda en låneförmedlare kan underlätta ansökningsprocessen.
Göra låneansökan som frilansare
Har man ett registrerat företag som frilansare har man möjlighet att ansöka om företagslån. Då vill kreditgivaren se underlag för att bedöma bolagets möjlighet att återbetala lånet. Dokument de då efterfrågar visar ekonomisk status ofta i form av balansrapport och resultatrapport samt tidigare års omsättning och resultat.
Som säkerhet för företagslån kan man som frilansare använda fakturor eller utrustning. Som frilansare har man dock i många fall inte någon möjlighet till detta. Vid företagslån utan säkerhet är det sannolikt att man själv får gå i personlig borgen för lånet. Det innebär till syvende och sist att det blir som ett privatlån.
När man lånar pengar som privatperson vill långivaren se underlag för inkomst för att kunna bedöma kreditvärdigheten. Ett inkomstbevis fungerar vanligtvis som underlag för detta. Som frilansarbetare kan man visa skatteavdrag, fakturor till kunder eller möjligtvis något annat dokument som visar på vilken inkomst man har. I övrigt fungerar det att ansöka som frilansare precis som för övriga privatpersoner. Ju bättre kreditvärdighet och skuld-till-inkomst-förhållande du har desto bättre ränta kan du få.
Med en ostabil inkomst kan frilansarbetare vara mer sårbara för ränteförändringar och möjligtvis ha betalningssvårigheter vid vissa tillfällen. Det är därför viktigt att läsa igenom lånets villkor och säkerställa att de passar din ekonomiska situation.
Vända sig till förmedlare av lån
Att jämföra låneförmedlare och vända sig till dem istället för låneansökan direkt hos långivare kan vara fördelaktigt för många frilansare. Huruvida det är fördelaktigt beror på din individuella situation och behov. Här är några fördelar och nackdelar med att använda en låneförmedlare som frilansare:
Fördelar med att använda låneförmedlare
Enkelhet och bekvämt: Låneförmedlare kan göra ansökningsprocessen smidigare och mer bekväm genom att jämföra flera låneerbjudanden från olika långivare åt dig. Du behöver inte lämna in flera separata ansökningar.
Större chans att bli godkänd: En låneförmedlare kan hjälpa dig att hitta långivare som är mer benägna att godkänna lån till frilansare med oregelbundna inkomster.
Oberoende rådgivning: Vissa låneförmedlare kan också erbjuda oberoende rådgivning och hjälpa just frilansare att förstå sina lånealternativ och göra välgrundade beslut.
Tidsbesparing: Att använda en låneförmedlare kan spara tid genom att de redan har kontakt med flera långivare och vet vilka som erbjuder lån som passar ditt behov och ekonomiska situation.
Jämförelsemöjligheter: Låneförmedlare kan hjälpa dig att jämföra räntor, villkor och avgifter från olika långivare för att hitta det bästa lånet för dig.
Nackdelar med att använda en låneförmedlare
Avgifter eller provision: Vissa låneförmedlare tar ut avgifter eller provision från långivarna för de lån de förmedlar. Detta kan påverka de totala kostnaderna för ditt lån.
Begränsade alternativ: En låneförmedlare kan inte täcka alla tillgängliga långivare på marknaden. Det kan finnas långivare som inte samarbetar med förmedlare och som du kanske vill utforska på egen hand.
Förtroende och rykte: Det är viktigt att välja en pålitlig och ansedd låneförmedlare för att undvika potentiella bedrägerier eller problem. Forska och kontrollera ryktet hos den låneförmedlare du överväger att använda.