Höga kusten har en fascinerande geologisk bakgrund som gör den särskilt intressant för äventyrare och naturälskare. Efter den senaste istiden, för cirka 10 000 år sedan, började landet höjas i ett enastående fenomen som kallas landhöjning. Denna kontinuerliga höjning av marken har skapat en imponerande kustlinje med en total landhöjning på omkring 800 meter. Som ett resultat har området blivit en levande utställning av geologiska förändringar, och som sker i realtid.

UNESCO har erkänt Höga kusten som en av sina världsarvplatser, vilket framhäver dess unika värde och betydelse. Reservatet sträcker sig över 142 500 hektar och omfattar land, skärgårdar och marina områden. Detta ger ett rikt och varierat ekosystem som lockar ett brett spektrum av djurliv, vilket ger besökare en sällsynt möjlighet att uppleva naturen.

Upplev naturens skönhet

Höga kusten är en oas för naturentusiaster och friluftsentusiaster. Området erbjuder en mängd olika aktiviteter, oavsett om du föredrar avkopplande naturpromenader eller adrenalinfyllda äventyr. Vandring längs de välmarkerade stigarna ger dig en chans att beundra den enastående utsikten över havet och de grönskande skogarna. Här finns också möjlighet till klättring för de som söker en större utmaning.

För den som är intresserad av geologi och landhöjningen är området kring Skuleberget särskilt spännande. Vid Skuleberget finns det en kabinbana som tar besökare till toppen, vilket ger en fantastisk utsikt över kusten och det omgivande landskapet.

Ett annat populärt utflyktsmål är Mjältön, en vacker ö som nås med båt. Här kan besökare njuta av soliga stränder, klippbad och en fantastisk vy över kustlinjen. För naturälskare finns det också möjlighet att bevittna det rika djurlivet, inklusive havsörnar och sälar.

Kultur och lokal mat

Höga kusten erbjuder inte bara enastående naturupplevelser utan också en rik kultur och gastronomi. I området hittar du pittoreska fiskebyar med charmiga trähus och traditionell svensk kultur. Fiske har varit en viktig del av lokalbefolkningens liv i århundraden, och du kan prova färskt fångad fisk och skaldjur på många restauranger i området.

Lokalt hantverk och konstnärer har också en stark närvaro i Höga kusten. Gör ett besök på något av de små gallerierna och butikerna för att hitta unika konstverk, hantverksprodukter och souvenirer att ta med dig hem.

Höga kusten – ett perfekt mål för företagets evenemang

För naturälskare, äventyrare och kulturfantaster är Höga kusten ett otroligt bra mål att utforska vid ett företagsevent eller en “kick off”. Dess spektakulära klippor, grönskande skogar och rika kulturarv erbjuder en oförglömlig upplevelse för alla som besöker detta unika landskap. Ta dig tid att uppleva Sveriges Höga kusten och du och dina medarbetare kommer att belönas med minnen för livet.