När du söker uppdrag som frilansare eller konsult är det viktigt att du sticker ut från mängden av andra sökande. Konkurrensen kan vara hård och för att öka dina chanser att få det eftertraktade uppdraget är det viktigt att du visar upp dina styrkor på ett övertygande sätt. Här är några tips på hur du kan göra just det.

  1. Visa upp din personlighet

Många företag söker inte bara efter kompetens utan också efter en person som passar in i företagskulturen. Visa därför upp din personlighet i din ansökan och beskriv vad som gör just dig till en bra kollega. Berätta om dina intressen och passioner utanför arbetet och vad du kan bidra med till företaget utöver dina yrkesmässiga kunskaper.

  1. Anpassa din ansökan efter uppdraget

Varje uppdrag är unikt och kräver olika kompetenser. Anpassa därför din ansökan efter det specifika uppdraget du söker. Läs noga igenom annonsen och beskriv hur dina erfarenheter och kunskaper kan tillämpas på just den typen av arbete. Genom att visa att du har förståelse för uppdragets unika krav och kan lösa problem på ett effektivt sätt ökar du dina chanser att bli vald.

  1. Visa upp dina tidigare prestationer

Att beskriva vad du har åstadkommit tidigare är ett effektivt sätt att visa att du har den kompetens och erfarenhet som krävs för att klara av uppdraget. Beskriv dina tidigare prestationer på ett konkret och övertygande sätt och visa gärna upp referenser från tidigare uppdrag eller arbetsgivare. Det kan också vara bra att beskriva hur du har hanterat utmaningar eller svåra situationer i tidigare uppdrag.

  1. Var tydlig och konkret

En bra ansökan är tydlig och konkret. Beskriv kortfattat vad du kan erbjuda och vad du söker. Visa också upp dina kunskaper på ett övertygande sätt genom att beskriva hur du skulle hantera en typisk utmaning i uppdraget. Var också noga med att beskriva dina arbetstider, tillgänglighet och prissättning på ett tydligt sätt.

  1. Ha en professionell online-närvaro

Många arbetsgivare söker upp information om sökande online innan de fattar beslut om vilka som ska kallas till intervju. Se därför till att du har en professionell online-närvaro som visar upp dina kunskaper och erfarenheter på ett övertygande sätt. Det kan handla om din LinkedIn-profil eller en egen hemsida där du visar upp dina projekt och referenser.

Genom att följa dessa tips ökar du dina chanser att sticka ut när du söker uppdrag som frilansare eller konsult.