Om du som frilansare främst erbjuder dina tjänster till andra företag (det vill säga att du främst säljer B2B) så kommer du troligen få stor nytta av att kunna sälja dina tjänster via e-post.

Är du egen företagare är du säkerligen också van vid alla säljsamtal man får varje dag och hur mycket det kan störa i dagliga verksamheten. Dessutom är viljan att göra affärer och knyta avtal via telefon i Sverige nuförtiden låg. Så skall du sälja in dina tjänster är det ofta ingen idé att ringa. Du kommer troligen bli ombedd att maila eller hänvisa till din hemsida. 

Så, strunta i att telefonterrorisera potentiella kunder och skicka dem e-post i stället, som de i lugn och ro kan ta del av när tillfälle ges. Dessutom kan du vara mer säker på att ditt erbjudande når rätt person och beslutsfattare eftersom e-posten troligtvis kommer att vidarebefordras där den hör hemma om den kommer till fel person.

Hur skriver jag ett bra säljmail?

De flesta personer har ont om tid, eller upplever sig ha det. Har du en tjänst du vill erbjuda är det viktigt att du är tydlig med vad du kan erbjuda, när och till vilket pris. Visa hur kan du lösa den potentiella kundens problem snabbt.

Låt oss nedan ta ett exempel där vi låtsas att du frilansar som skribent och copywriter, och har för avsikt att sälja in dina tjänster mot e-handelsbutiker som innehar en blogg eller ett artikelflöde på sin sajt.

Skapa en kontaktlista

Det första du skall göra innan du mailar, är att skapa en kontaktlista med de företag (i vårt fall e-handelsbolag) som du tror, eller vet kan vara intresserade av dina tjänster. Välj endast ut de företag som du verkligen tror kan ha nytta av det du erbjuder! E-butiken skall helt enkelt ha nytta av text i ditt fall.

Tydlig och kort ämnesrad

Återigen! Folk har inte tid att analysera eller läsa långa mail. Skriv tydligt i ämnesraden vad du erbjuder och varför du kontaktar dem. Är du tydlig med vad du erbjuder och företaget har intresse för vad du erbjuder kommer de att läsa vidare.

Exempel på ämnesrad: Behöver ni texter eller artiklar till bra pris?

Skriv direkt vad du kan erbjuda företaget

Du kan ofta börja ditt erbjudande med en ledande fråga.

Till exempel: Har ni behov av text eller artiklar på er hemsida eller i er e-butik?

Om kunden har behov av detta så har ju du en lösning på kundens problem som du snabbt kan erbjuda genom dina tjänster som skribent. Kom nu direkt med ett erbjudande som löser behovet!

Till exempel: Jag erbjuder som erfaren frilansande skribent välskriven text i alla typer av format till ett bra pris, och har möjlighet att agera snabbt för att tillgodose era behov.

Skapa förtroende

Skapa förtroende för dig och dina tjänster genom att kort berätta om tidigare uppdragsgivare och vad du utfört. Ge referenser!

Till exempel: Jag har tidigare erfarenhet av att skriva texter, artiklar och produkttexter till e-handelsbolag som liknande ert, från att bland annat arbetat med hallens.se och ljudboksgiganten.se.

Ange gärna pris om möjligt

Den absolut vanligaste frågan folk i allmänhet och företagare ställer sig är vad tjänsten kommer att kosta. Om du har möjlighet att ange ett pris så gör gärna det. Har du ett timpris så ange gärna det.

Till exempel: Pris från 350 SEK ex moms i timmen, eller 50 öre ex moms per ord. Vid större omfattning av arbete kan jag komma med offert om så önskas.

Avsluta med en kort fråga som manar till handling

Avsluta ditt mail ganska snabbt, utan att dryga ut med för mycket text. Kunden kommer att kontakta dig om den önskar mer information.

Till exempel: Är ni i behov av denna typen av tjänst, så är ni hjärtligt välkomna att kontakta mig på info@braskribent.se eller läsa mer om mig på min hemsida braskribent.se

Jag har möjlighet att påbörja ert projekt omgående!

Ett exempel på ett kort säljmail

Ämne: Behöver ni texter och artiklar till bra pris?

Hej!

Jag heter Anna Karlsson och arbetar som skribent. Jag har besökt er e-butik online och undrar om ni har behov av text eller artiklar på er hemsida eller i er e-butik?

Som erfaren frilansande skribent tillhandahåller jag välskriven text i alla typer av format till ett bra pris och har möjlighet att agera snabbt om ni omedelbart är i behov av textmaterial.

Jag har tidigare erfarenhet av att skriva texter, artiklar och produkttexter till e-handelsbolag  liknande ert, och har arbetat med bland annat hallens.se och ljudboksgiganten.se med flera bolag.

Pris från 350 SEK ex moms i timmen, eller 50 öre ex moms per ord. 

Vid större omfattning av arbete kan jag komma med en offert om så önskas.

Är ni i behov av denna typen av tjänst, så är ni hjärtligt välkomna att kontakta mig på info@braskribent.se eller läsa mer om mig på min hemsida braskribent.se där ni även finner referenskontakter.

Jag har möjlighet att påbörja ert projekt omgående!

Vänligen

Anna Karlsson

Copywriter och skribent