Som de flesta frilansande och projektanställda vet, är det ofta mycket svårt att få tillgång till lån och krediter. Detta eftersom banker och kreditgivare allt som oftast kräver att man har en fast anställning eller ett längre vikariat. Som frilansande saknar man ofta det som krävs för att kunna få tillgång till krediter eller lån trots att man faktiskt har en god ekonomi i botten.

Det bankerna ofta reagerar på är just osäkerheten på den frilansandes inkomst över tid. Om man dessutom använder sig av tjänster som egenanställningsföretag blir processen ännu mer komplicerad.

Det finns dock några metoder man kan använda sig av för att öka chansen till att få just kredit eller lån till utrustning som man kan behöva som frilansande. Det kan handla om allt från en läsplatta till en ny dator som man behöver och ej har möjlighet att betala utan kredit.

Vad är en kredit egentligen

Kredit är ett ekonomiskt begrepp som används för att beskriva möjligheten att låna pengar eller köpa varor och tjänster på avbetalning. När du får kredit tillåts du att använda andras pengar för att genomföra ett köp eller finansiera en affärstransaktion.

Kredit kan ges av olika kreditgivare, som banker, finansbolag eller butiker. När du ansöker om kredit bedöms din kreditvärdighet, det vill säga din förmåga att återbetala skulden. 

Kreditgivaren tar hänsyn till faktorer som din inkomst, anställning, befintliga skulder och kredit historia för att bedöma risken att låna ut pengar till dig.

Hur fungerar avbetalning

Som frilansare kan ett alternativ faktiskt vara att köpa ny utrustning på avbetalning. Detta är ofta enklare än att ansöka om lån eller kredit i en bank för att handla. 

Avbetalning är en betalningsmetod som gör det möjligt att dela upp kostnaden för en vara eller tjänst över en tid och betala i delbetalningar istället för att betala hela beloppet på en gång. Det är en vanlig metod för att göra större inköp, som möbler, elektronik eller apparater.

När du köper något på avbetalning kommer du vanligtvis att ingå ett avtal med säljaren eller kreditgivaren.

När du har undertecknat avtalet och genomfört ditt köp kommer du att behöva göra betalningar enligt de överenskomna villkoren. Det kan vara en fast summa per betalning eller variera beroende på avtalet. Du fortsätter att göra betalningar tills hela beloppet har betalats av.

Det är viktigt att vara medveten om att köpa på avbetalning innebär att du tar på dig en skuld. Se därför till att du har en tydlig förståelse för villkoren och att du har råd att göra de nödvändiga betalningarna innan du ingår ett avtal om avbetalning.

Butiker med räntefri kredit

I vissa butiker kan man köpa elektronik och annan utrustning på avbetalning eller på kredit utan ränta. Detta är ofta ett sätt för butiken att locka nya kunder och få kunder att just handla hos dem. Ofta är det dock inte helt räntefritt i juridiska termer eftersom det ofta tillkommer en kostnad för aviavgifter och uppläggningsavgift. Detta leder till att det finns en effektiv ränta fast räntan på köpet är noll. Den effektiva räntan kan då ändå bli hög om man räknar in alla avgifter kring själva köpet.