Alltfler svenskar arbetar som frilansare och tar uppdrag på egen hand genom projekt eller som konsulter. Detta är faktiskt en ekonomi och ett arbetssätt som växer stadigt över hela världen. 

Tiden då man hade en fast anställning från ung ålder till pension kommer troligen inte att existera i någon vidare omfattning i framtiden. Det normala kommer troligen bli projektanställningar, frilansuppdrag och konsultarbeten. Detta gör sig särskilt gällande inom tjänstesektorn, IT, media och reklam.

Om man avser att arbeta som frilansare brukar man ofta hänvisats till att starta ett företag för att kunna fakturera. Detta kan man göra på lite olika sätt. Vissa skaffar bara en F-Skattsedel och andra ett helt aktiebolag, med allt vad det innebär med administration, lagar och regler. 

För den som inte halt lust att starta bolag, vill slippa administration eller kanske har en anställning, kan det vara en god idé att använda sig av ett egenanställningsföretag.

Vad är ett egenanställningsföretag?

Ett egenanställningsföretag är ett företag, oftast ett Aktiebolag som innehar en f-skattsedel, organisationsnummer och momsregistreringsnummer som du som privatperson nyttjar för att kunna skicka fakturor. 

Man kan egentligen säga att för varje uppdrag du utför som frilansare, så anställs du av egenanställningsföretaget likt en visstidsanställning under just den tiden du utför uppdraget. 

På detta sättet kan du som privatperson skicka fakturor till företag och privatpersoner utan att du själv äger ett företag. Du använder i stället egenanställningsföretagens f-skattsedel vid fakturering.

Varför skall jag använda denna formen av tjänst?

Många personer tycker att det är skönt att slippa all form av administration som krävs då man innehar ett eget företag. Det är ofta mycket att hålla reda på gällande inkomstskatter, moms, redovisning, bokföring,  lönehantering samt fakturering. Allt detta sköter egenanställningsföretaget åt dig. Du behöver då bara koncentrera dig på vad du skall utföra för arbete och kan undvika all administration.

För detta tar självfallet dessa typer av företag ut en avgift av dig som kund. Avgifterna varierar ofta mellan 6-2 procent på varje faktura du skickar. Detta är kostnaden för att egenanställningsföretaget sköter all administration, samt dina skatter och utbetalning av din lön.

Det finns självfallet flera anledningar till man man nyttjar egenanställningsföretag. Det kan handla om att man vill prova sin affärsidé innan man startar företag. Det kan handla om att man inte får starta företag av någon anledning. det kan även vara så att man innehar en anställning och inte vill starta ett företag av den anledningen. Ja det finns många orsaker till att man vill fakturera genom ett egenanställningsföretag. 

Vilka egenanställningsföretag är verksamma i Sverige?

I Sverige finns det flera företag som erbjuder egenanställning. Företagen innehar lite olika tjänster kopplade till sig samt erbjudanden som ingår i tjänsten, men principen är ofta densamma. 

De två stora jättarna som agerar i Sverige är främst Frilans Finans och Cool Company.