Spela kort med familjen – Tre heta tips!

Under regniga dagar eller vid mysiga hemmakvällar kan det vara trevligt att för en gångs skull lägga ifrån sig sina mobiltelefoner och umgås med varandra så som man gjorde förr! Så varför inte ta fram kortleken? Även i semestertider passar det bra att leta fram reglerna till ett beprövat kortspel! I denna artikel ger vi tre heta tips på bra kortspel som är populära i de svenska stugorna sedan många år tillbaka!

Finns i sjön

Finns i sjön är ett skojigt spel som spelas med en helt vanlig kortlek. Finns i sjön går ut på att inte att ta hem kort som ger poäng. Varje kort har ett visst antal poäng, och spelarna turas hela tiden om att lägga ut vars ett kort på bordet. Om en spelare inte kan eller vill lägga ut ett kort, så får denne spelare plocka upp alla korten som ligger på bordet. Spelet fortsätter tills någon spelare når tidigare bestämd poänggräns, vill du läsa mer om reglerna för Finns i sjön i sin helhet, så rekommenderar vi starkt att du tar en titt här!

Tecken

Tecken är ett kortspel som spelas i lag, två mot två. Spelet går ut på att en lagmedlem som fått fyra likadana kort ska försöka förmedla detta tills sin partner, genom att använda sig av en förutbestämd ”signal” eller ett ”tecken” (därav namnet). När medspelaren uppfattar tecknet eller signalen slår de båda lagmedlemmarna händerna på korten och vinner då poäng. Skulle motståndarna syna signalen och slår sina händer på korthögarna först tillfaller poängen i stället dem. Tecken kallas även ibland för ”Kotte”.

Plump

Plump spelas med en vanlig kortlek precis som de flesta andra kortspel gör. Spelet går ut på att varje spelare ska försöka undvika att få poäng genom att inte ta hem kort som ger poäng. Korten har olika poängvärde och spelet fortsätter tills en spelare har nått en förutbestämd poänggräns.

Poängvärde för korten:

– Ess: 11 poäng

– Kung, dam, knekt: 10 poäng

– Tio, nia, åtta, sju: Värdet på kortet (t.ex. tio poäng för tio)

– Sex, fem, fyra, tre, två: 0 poäng

Spela kort är ett sätt att upprätthålla det sociala

Att spela kort är ett sätt att umgås socialt, utan digitala hjälpmedel, vilket är viktigt! I dagens samhälle förlitar vi oss alldeles för mycket på våra surfplattor och mobiltelefoner, vilket kan leda till socialfobi eller andra negativa påfrestningar. Karolinska Institutet har bland annat skrivit en artikel om just hur viktigt det är att med de sociala bitarna i livet!