Det har blivit populärt att använda sig av egenanställningsföretag bland många personer som förut behövde ansöka om F-Skattsedel för att kunna fakturera. Dessa typer av företag har kraftigt underlättat för personer som vill arbeta extra, frilansa utöver sitt vanliga arbete eller ta konsultuppdrag, men inte orkar med krånglet att starta eget företag. Detta har även hjälp denna grupp personer att faktiskt kunna utföra dessa tjänster som de annars ej skulle göra om tröskeln hade varit att just starta bolag. 

Hur fungerar ett egenanställningsföretag?

Kort förklarat kan man säga att ett egenanställningsföretag innehar en F-skattsedel och momsnummer, och då låter fakturera den tillfälligt anställdas uppdragsgivare. Företaget ansvarar för all administration och bokföring, redovisar moms, arbetsgivaravgifter och skatter. Därefter betalar företaget ut nettobeloppet som lön. På det sättet kan du enkelt fakturera som privatperson utan att ha ett eget företag eftersom du nyttjar ett annat företag för att fakturera åt dig. Du blir även anställd under den tiden du utför uppdraget.

Jämför olika företag

I Sverige finns det ett antal företag som erbjuder egenanställning, vissa har sin bas i Sverige och andra är utländska bolag med filialer i Sverige. Nedan jämför vi fyra olika företag som agerar inom Sveriges gränser. 

Cool Company

Cool Company har länge varit en av de stora aktörerna på den svenska marknaden. Du kan snabbt komma igång att fakturera och kan logga in och skapa konto med Bank ID. Cool Company är anslutna till kollektivavtal och tjänstepension via SPP. Utbetalningar av lön görs inom 24 timmar efter det att de mottagit pengarna för din faktura.

Pris: 5,98% på fakturans värde

Läs mer på www.coolcompany.se

Frilans Finans

Frilans Finans har länge varit den stora aktören gällande att fakturera utan företag i Sverige. Verksamheten har funnits sedan 1999 och är väl etablerad. Du skapar enkelt ett gratis konto med Bank ID och kan börja fakturera dina kunder på en gång. Du förbinder dig inte till något utan kan använda Frilans Finans när du vill och hur mycket du vill.

Pris: 6 % på fakturans värde

Läs mer på www.frilansfinans.se

Bolagskraft

Bolagskraft erbjuder genom sin breda kompetens inom ekonomi, juridik och administration en god förutsättning för dig att frilansa genom dem. Här kan du skapa konto, börja arbeta och fakturera från dag ett. En egenanställning hos Bolagskraft innebär inga fasta kostnader eller startavgifter. Här får du försäkringsskydd, rådgivning och all administration du kan tänkas behöva.

Pris: 8,5 % på fakturans värde

Läs mer på www.frilansfinans.se

Gigger

Hos Gigger fakturerar du enkelt och smidigt som privatperson. Här har du en uppstickare på marknaden som genom sina låga avgifter blivit en populär tjänst för frilansare och giggare. Du slipper allt pappersarbete och krångel och kan fokusera på att jobba och fakturera. Att skicka en faktura via Gigger tar bara några minuter. Sen är det bara att invänta inbetalningen från din uppdragsgivare.

Pris: 3,5 % på fakturans värde

Läs mer på www.gigger.se