Det kan ibland vara svårt att veta hur mycket man skall ta betalt för sitt frilansuppdrag eller sätta timpris på sitt frilansande. Vanligen debiterar man en kund per timme eller ger ett fast pris för hela eller delar av uppdraget. Men självfallet kan arvoden se olika ut och betalningen vara olika lite beroende på kund, bransch och längd på uppdraget.

Det absolut vanligaste är dock att kunden betalar per timme, och att man förhandlar fram ett timpris med kunden. Så för att veta hur mycket man skall ta ut i arvode per timme bör man ha koll på lite olika delar av hur man kan sätta ett timpris.

En liten fingervisning i hur man kan tänka

En bra fingervisning kan vara att ta reda på hur mycket en ungefärlig timlön ligger på i snitt för ditt professionsområde som du arbetar inom. Säg till exempel att du frilansar som copywriter. Då kan du börja med att ta fram fakta på hur mycket en copywriter i snitt tjänar före skatt per timme. Detta finns det statistik på att hämta online.

Vi säger ett en copywriter i snitt tjänar 50 000 före skatt varje månad. Detta betyder att företaget där copywritern är anställd även betalar minst 30% i sociala avgifter och 12 % i semesterersättning ovanpå det beloppet. Detta måste även du räkna in och ta betalt för som frilansare. Företaget betalar helt enkelt ut en faktisk lön på ca 71000, men den anställde behåller 50 000 som den därefter betalar inkomstskatt på.

Nu kan du ganska enkelt räkna ut vad en ungefärligt timpenning är för att du skall kunna uppnå samma lön.

Vi säger att du arbetar 160 timmar varje månad, vilket leder till att du har en egentlig timlön på ca 443 SEK som företaget betalar i lön, sociala avgifter och semesterersättning.

Så om du skall tjäna ungefär 50 000 SEK före skatt i månaden, måste du minst fakturera 443 SEK ex moms i timmen, 160 timmar i månaden. 

Men arbetsbeläggningen avgör även priset

Dessvärre är det få frilansare som kan fakturera för varje arbetstimme. Det tar nämligen tid att jaga nya kunder, marknadsföra dig, skicka offerter, fakturera, sköta administration och annat som du ej kan fakturera kunden för. Du kanske helt enkelt bara kan fakturera för ungefär 50% av din faktiska arbetstid. 

Även detta avgör då priset du behöver ta ut per timme. Har du en arbetsbeläggning som helt enkelt motsvarar 80 timmar i månaden som du faktiskt kan fakturera för, behöver du plötsligt ta ut minst 886 SEK ex moms per timme, för att få ut önskad månadslön på 50 000 före skatt.

Därefter bör du även räkna på att du skall ta betalt så att du får ut en viss tjänstepension (normalt mellan 4,5-6 % av lönen), och betalt för dina omkostnader såsom försäkringar, kontorshyra, el, datorer, telefoner, annonskostnader, hemsidor, domäner och resor etc. 

Detta gör att det faktiska timpris mot kund kanske måste ligga runt 1000-1200 SEK ex moms i timmen för att de facto motsvara 50 000 i lön som en vanlig anställd.